Titus – månadens hund december 2015

Titus 1

S16636/2009 TITUS
efter S48358/2009 Hallas FAJER  undan  S50177/2002 TILJA.
Född 208-06-23.
Uppfödare är Bernt Wilnerzon.
Kullen bestod av 3 tikar och 5 hanar.
Irene Berglund som är ägare till Titus och som för övrigt kallas Zingo, har valt att använda och aktivera sin hund på ett lite annorlunda sätt.
Hon är inte aktiv jägare utan har valt att t.ex. starta sin hund på såväl spårprov som att mentalbeskiva hunden.
Zingo är dessutom exteriört välmeriterad med Svensk Vinnare 2014 som högsta merit.

Nedan berättar Irene själv om hur de tillsammans fördriver dagarna utanför Tierp.

– Jag som äger Zingo har alltid vurmat för stövare och när möjligheten att få köpa en Gotlandsstövare dök upp så var jag och resten av familjen inte sena att nappa. Vi ville redan från början ha en lagom stor, korthårig hund som var enkel att ha och hantera. Viktigt var också att vår hund inte skulle vara aggressiv mot vare sig hundar eller människor. En Gotlandsstövare är precis en sådan ras.

– Vår Zingo, som nu är sju år, är snäll och vänlig och han gillar alla människor även om familjen är bäst av allt. Han är väldigt noga med att få vara med på allt som händer och väntar hellre i bilen än att vara ensam hemma. Vi har en stor inhägnad tomt där Zingo går lös och där han har stenkoll på både oss och grannarna. Han ser allt, sånt känns bra när man bor på landet.
Nu är ju hans bakgrund en drivande ras så hans jaktbeteendebehov behöver tillfredsställas varje dag, året runt. Det gör vi med spårträning, sökövningar och nosarbete. Zingo har godkänt anlagsprov i viltspår, tyvärr är han något skottberörd och därför kan han inte tävla i öppen klass. De spår och de svårigheter som finns i öppen klass klarar han däremot utan problem.
– En annan sak han är bra på är Bevakning och Patrulltjänst. Då ska hunden tyst visa på vart figuranter ligger gömda, på olika sidor den patrullstig där hund och förare tysta smyger fram.
– Jag och Zingo går några kilometer i skogen varje förmiddag, för det mesta längs stigar men ibland får Zingo välja väg, då gäller det att hänga med minsann. Frampå kvällen är det läge för lite aktivering och då kan det bli ett litet lydnadspass, sök efter godis eller ett mer strukturerat sök efter små tops doppade i eukalyptus, så kallat Nosework. De topsen gömmer jag ibland inne, ibland ute eller i något av uthuset, allt för att variera. Det gillar Zingo skarpt. Lite mat på det och sen passar TV-soffan bra.
– Zingo gör bra reklam för rasen då han är med mig överallt där hundar får följa med. De flesta blir charmade av Zingo och blir då nyfikna så jag får chansen att berätta om rasen.
 Titus 2