Årsmöte

Nu har det varit årsmöte i Gotlandsstövareföreningen. 

Thomas Eriksson från SvStK var tillfrågad som mötesordförande och det skötte han galant. 

Mötet löpte på, ingen hade avsagt sig omval, allt gick smärtfritt och inga rockader skedde. Ett nyval på en suppleant blev det då vi utökar styrelsen. Nu kör vi på ett år till, hoppas vi ses på någon av mässorna i sommar. 

Årets Gotlandsstövare blev Kättings Freya som även blev Bästa tik under 5 år. 

RR Provet följdes upp med Elit 1a & en Elit 3a.

Årsmötet 27 Februari

Anmäl er snarast till vårt årsmöte genom att kontakta Anders Lekander!

anders.lekander@gotlandskaninen.se
0702-160657

Kallelse och årsmöteshandlingar finns bifogade i vår medlemstidning nr 37, Januari 2024.

Är du inte medlem ännu? Kontakta Anders Lekander så ordnar han det.

Välkomna!
Styrelsen Gotlandsstövareföreningen

Månadens hund – Januari 2024

S16626/2009
Ludde

Efter S49135/2006

Undan S50178/2002

Astuens Decco

Vittra

Min fru och jag mötte Ludde för 1:a gången en vårdag när han var runt 10 veckor gammal.
Han levererades av far & son Petersson och vi mötes i Filipstad – Värmland.
Han hade rest långt ifrån Övertorneå. Uppfödare var Per-Hugo Fors. Det blev ett härligt 1:a möte och tycke uppstod omgående. Väl hemkomna så fick han träffa resten av flocken. Vi hade vid denna tiden flera stövare.
Alltnog, tiden gick och Ludde visade tidigt fin vilja att vara i skogen och springa.

Sin 1:a höst tillbringade vi mycket tid i skogen och han sökte och ”plockade” upp en löpa som han naturligtvis tappade några minuter senare. Alltnog, intresset var väckt och med tiden blev han riktigt duktig i skogen.
Han startade så småningom på jaktprov med 7 st. priser som följd. Han blev Rådjursren tidigt, vilket utmynnade i RR pris.
Han testades även mentalt-BPH, vilket gick bra.
Som om detta inte var nog, så var Ludde väldigt framgångsrik i utställningsringen.
Han ställdes ut runt om i landet för olika domare och rönte fina framgångar.

Ludde blev även far till 13 valpar ( 8 tikar och 5 hanar).

Sammanfattningsvis så blev bekantskapen med Ludde och rasen Gotlandsstövare mycket positiv. Han var alltid positiv och älskade att vara i skogen och att visa upp sig i ringen.
Ransäter i januari 2024

Hans Jensen

Nu har du chansen!

Gotlandsstövareföreningen har fått ett riktigt fint erbjudande från vår tidigare ordförande Hans Jensen. Han är jaktprovsdomare inom Svenska Stövarklubben och kan ställa upp och döma din hunds jaktarbete både vid jaktprov som övning (alltså inofficiellt) och vid ett officiellt jaktprov.

Vi vet ju att varje jaktdag är unik och bjuder på sina glädjeämnen och motgångar. Att då ha möjligheten att få släppa sin hund och samtidigt få konstruktiv feedback gör att nästa jaktdag blir lite bättre än den förra. Detta utan den press som såklart finns med då jaktprovet är officiellt.

Detta är en jättebra chans att få testa din hunds nivå och kanske är det till och med så du och din hund fungerar så bra att det faktiskt är läge att göra ett officiellt jaktprov.

Kontakta Hans Jensen på mobilnummer 0730–977484 för överenskommelse om tid och plats. Hans dömer företrädesvis inom Värmland.

Vår nuvarande ordförande är även han jaktprovsdomare inom Svenska Stövarklubben. Han kan döma jaktprov som övning (alltså inofficiellt) och som officiellt prov.

Kontakta Jörgen Pettersson på mobilnummer 0706–726853 för överenskommelse om tid och plats. Jörgen dömer företrädesvis på Gotland men vid enstaka tillfällen (beroende på arbetets förläggning) även på andra platser i Sverige. Då måste du i så fall själv ordna med jaktmark.

Är du kanske jaktprovsdomare inom Svenska Stövarklubben och vill hjälpa till att få fram jaktligt bra gotlandsstövare? Hör av dig till någon i styrelsen, din hjälp uppskattas!

Nu är tidningen här!

Läs allt om vår rasträff, om utställningen i Ödeshög och se foton på alla 21 gotlandsstövare som var där. Att det var världsrekord på antal gotlandsstövare på samma plats kan väl ingen ha missat!

I detta nummer finns också ett förslag till vår rasspecifika avelsstrategi, den vill vi gärna att ni läser och lämnar kommentarer om till irene.gotlandsstovare@gmail.com

Är du inte medlem? Kontakta vår sekreterare Anders Lekander på anders.lekander@gotlandskaninen.se så ordnar han det.

TREVLIG LÄSNING!

Avelsstrategi

Hej alla! 

Vi i styrelsen håller på med att ta fram en långsiktigt hållbar rasspecifik avelsstrategi för vår ras. Nu har vi kommit så långt att det finns ett färdigt utkast för er att läsa. Dokumentet är alltså inte helt färdigt ännu. 

Vi vill gärna ha era frågor och synpunkter på det som står i dokumentet eftersom alla medlemmar ska ha insyn och också vara införstådda med innehållet. 
Maila till Irene Berglund på mailadressen: irene.gotlandsstovare@gmail.com så kommer era synpunkter att beaktas i det slutliga dokumentet. Vill ni hellre ringa så gör gärna det på mobilnummer: 0731-829912. 

När dokumentet är klart kommer det att sändas till Svenska Stövarklubben för godkännande och för vidare befordran till SKK:s Avelskommitté. De i sin tur kommer, förhoppningsvis, att fastställa dokumentet och sen gäller den strategin under åren 2024-2029. 

Tack på förhand för er medverkan!

Rasträff och Utställningsframgångar för Gotlandsstövarna

Nu har rasträffen för gotlandsstövare gått av stapeln.

I helgen slog vi världsrekord i antal Gotlandsstövare på en och samma plats! Hela 21 st gotlandsstövare med sina ägare kom från alla Sveriges och Gotlands hörn för att samlas utanför Ödeshög. På bilden ser ni alla hundar samlade, inget lätt projekt, men det gick!

På rasträffen avhandlades och diskuterades det RAS-dokument som håller på att tas fram. Vi pratade päls-och ögonfärg, vardagsmentalitet, jakt och hälsa och hur avel för rasens bästa behöver se ut. Anders Lekander och Irene Berglund stod för presentationen av ämnena och deltagarna bidrog med värdefulla kommentarer.

Av de 21 hundar som var med på lördagen så deltog 17 stycken på söndagen på Östergötlands Stövarklubbs utställning med Morgan Wacht som domare. Alla hundarna visade sig mycket bra och bedömningen blev därefter. Domaren delade ut 13 Exellent varav 8 fick CK (championkvalitet). 3 fick Very Good och en fick Good. Kättings Freya knep åt sig Certifikatet.

Bäst i Rasen (BIR) blev Tutaryds Kurre-Krut och Bäst i Motsatt kön (BIM) blev Tutaryds Greta-Gnista. Glädjande nog placerade sig Tutaryds Kurre-Krut som 2:a i Best in Show-finalen, endast slagen av Ham Trumpetaregårdens Doris, bra gjort!

BIR och BIS2 Tutaryds Kurre-Krut med uppfödare Catalin Eigner och BIM Tutaryds Greta-Gnista med ägare Frida Månsson. Grattis till fina framgångar!

Grattis till alla er som hade så fina hundar!

Sist men inte minst, Stort TACK till alla er som kom och som gjorde helgen till en Gotlandsstövarehelg att minnas!