Meriterad hund – vad är det?

Att en hund är meriterad kan ha flera betydelser, gäller det registrering av valpar så handlar det om att en kull med meriterade föräldrar är billigare att registrera (585 kr/valp i stället för 765 kr/valp, nov 2022) än om föräldrarna är omeriterade.
Handlar det om hur försäkringsbolagen bedömer hundens värde så handlar det om att man som hundägare kan ”värdera upp” hunden på olika sätt för att öka livvärdet. Tanken är då att man ska kunna köpa en likvärdig hund ifall den egna hunden av någon anledning måste avlivas pga sjukdom eller har förolyckats. Även summor för rehabilitering och sjukvård höjs då.

Om vi börjar med meritering för billigare registreringsavgift så gäller det att alla officiella tävlingar och prov arrangerade inom SKK-organisationen där resultatet blir registrerat i Hunddata (http://hundar.skk.se/hunddata/) är meriterande. Det räcker alltså att hunden har ett registrerat resultat, inte att hunden måste ha uppnått en viss poäng etc.

Vad gäller utställning så räcker det om hunden har fått omdömet Sufficient för att hunden ska anses vara meriterad och den lägre registreringsavgiften för valpkullen är möjlig att erhålla. Eftersom en hane måste ha testikelintyg så kan det vara enklast att ställa ut honom, då kontrolleras att han har normalt belägna och utvecklade testiklar och det räknas då som känd status. Vill man inte ställa ut kan en veterinär utfärda ett testikelintyg.

SJCh SUCh Ronemarkens Sabina, äg Jörgen Pettersson

Exempel på prov och tävlingar är: Rallylydnad, Agility, Freestyle, Jaktprov, Beteende och personlighetsbeskrivning Hund (BPH), Mental beskrivning Hund (MH), Utställning, Nosework, Lydnad, Freestyle, Sök-och Spårtävlingar, Viltspårprov, Lure Coursing, mm.
http://www.skk.se/sv/prov-tavling/olika-prov-och-tavlingar/

Meritering för att höja livvärdet i försäkringen kan vara alltifrån att hunden uppnått ett års ålder till att den är färdig Jakt-och Utställningschampion. 

Här är ett några år gammalt exempel på hur man kan uppvärdera hundens livvärde.
Hunden köptes för 6 000 kr. Till det har jag lagt att han har uppnått två års ålder, att han har erhållit omdömet Exellent i öppenklass, att han har godkänt anlagsprov för viltspår, att han har röntgat höfter med resultat A, han har röntgat armbågar med resultat 0, han har gjort ett MH. Hans livvärde höjdes då från 6 000 kr till ca 12 000 kr. Veterinärvårdsbeloppet var 25 000 kr. Jag valde högsta möjliga nivå på ersättning för t.ex. rehabilitering och tandvård och då blev årspremien ca 3500 kr. En högst rimlig nivå tycker jag som gillar att köra säkert.

SKK har en värderingstjänst som man kan utnyttja som medlem om ersättning ska utgå efter en t ex en olycka.
https://www.skk.se/sv/hundagande/tips-och-rad/forsakring/vardering-av-hund/
Agria har en likande sida där livvärdet kan värderas upp och antagligen har även de andra försäkringbolagen liknande tjänster.
https://www.agria.se/hund/hundforsakring/vad-ar-din-hund-vard/                         

 Iréne Berglund