Uppfödare – del 3 – Hallas kennel

Uppfödare – del 3 – Hallas kennel


Agneta Herlitz, min sambo, och jag drev under åren 1998-2007 Hallas kennel. Under denna period födde vi upp fem kullar med gotlandsstövare, totalt 30 valpar. Vi bodde då i Agnetas barndomshem i socknen Halla på Gotland, därav kennelnamnet.  Agneta hade huvudansvaret, min roll var mest att rasta hundarna. Vår första avelstik var Stella som fick tre kullar och sedan hennes dotter Freja som fick två. De hanhundar vi använde var Blixten och Vicke. När Blixten fick sin andra kull efter sig var han 15 år gammal.

Några av de valpar vi sålde under åren hamnade tyvärr hos dåliga ägare visade det sig, men de allra flesta fick leva sina liv i bra och kärleksfulla hem. Några jaktprovsmeriterades och många fick bra omdömen på utställningar. Flera fick i sin tur valpar efter sig, så Stellas, Blixtens och Vickes gener har förts vidare i rasen. Det var oss en stor glädje att se valparna födas och sedan följa deras första månader på nära håll. Vi fick flera nya vänner runt om i Sverige som köpt någon av våra valpar.

Bilden visar Agneta och några av våra hundar 2001. Stella står längst till höger. I mitten närmast Agneta står Gusse, den första valpen i vår första kull (1998) med Stella. Han var redan vid födseln nästan dubbelt så stor än sina kullsyskon. Vi ställde aldrig ut honom då hans mankhöjd var långt över maxgränsen. Han skulle ha blivit diskvalificerad på grund av detta. Men han var väldigt snäll och stabil. Till vänster om Gusse står Vicke, en av våra avelshannar. Han var ovanligt liten för att vara hanhund, och hans mankhöjd låg vid undre gränsen enligt rasstandarden. Gusse vägde mer än dubbelt så mycket som Vicke. Övriga hundar på bilden är Tor, Fajer och Tira från Stellas kull 2001. De var tre månader när bilden togs och var då på väg mot nya ägare.

När Agneta avled 2007 upphörde avelsarbetet. Jag klarade inte av att på egen hand driva kenneln vidare. Men jag har ännu kvar två ättlingar från vår uppfödning, Raja, snart 12 år och Sorken, drygt tre år.

Anders Lekander