Hundar vi minns – december 2017 – Vicke!

Vicke var min första egna Gotlandsstövare. Han föddes på Gotland 1997. Fem av de sex valparna i kullen kunde säljas ganska lätt, men Vicke var så liten att ingen ville ha honom. Jag erbjöds köpa honom för 2 000 kronor, men genom omvänd prutning ??? blev priset 2 500 kr.

Vicke blev en mycket trevlig hund som under sina 14 år var till stor glädje. Kynnet var stabilt, han var alltid glad, pigg och trygg. Han är den minsta hanen i rasen som varit utställd. Mankhöjden var 48 cm om han stod på tårna, vilket är undre gränsen enligt standarden. Han var knotig och tunn och vägde under större delen av livet cirka 12 kg. Inte förrän han var 14 år erövrade han bedömningen Excellent på utställning. Han hade då lagt på sig några kilo och var riktigt vacker.

Vicke fick inte utveckla sin jaktförmåga, då jag inte jagade med honom. Men han visade sin jaktlust den gång han smet in i grannens hjorthägn. Han drev hela dovhjortflocken framför sig, vilket inte uppskattades av hjortägaren, om man så säger.

Vi använde Vicke till avel i vår kennel med namnet Hallas. Han fick 15 valpar efter sig i tre olika kullar. I de gotlandsstövare jag nu har, Raja och Sorken, finns Vickes gener kvar i form av far till Raja och morfar till Sorken.

 

Anders Lekander