Hundar vi minns – Stella.

Stella föddes 1993 i Follingbo socken på Gotland. Hon hamnade så småningom hos Agneta Herlitz i Halla socken på Gotland. På den tiden var Agneta ordförande i Gotlandsstövareföreningen och ville gärna ha en egen Gotlandsstövare. Stella användes inte till jakt, men var till stor glädje på andra sätt. Hon fick tre kullar med totalt 22 valpar under sin levnad. Inga var dödfödda eller missbildade. Många av hennes valpar blev dugliga jakthundar. Stella blev 13 år och fick avlivas på grund av juvercancer.

Inför sista kullen parades hon med Blixten, som då var 15 (!) år. Stella hade ägnat sig åt grävarbeten i trädgården i Halla när hon var dräktig. Några dagar innan den beräknade valpningen försvann Stella. Trädgården var inhägnad, men Stella var bra på att hoppa när hon så ville. Så småningom hittades hon dock i den lya hon visat sig ha grävt i trädgården.

Där hade hon fött den första valpen i kullen. Med fara för livet ålade husse (läs Anders) ner i lyan och tog valpen och blev utdragen genom att matte drog i husses fötter. Resten av valparna, det blev 8 valpar, födde Stella i den valpningslåda som fanns iordningställd. Då utbröt ett åskväder. Med en far som hette Blixten och född under ett åskväder var det självklart att en av valparna fick heta Tor.

Berättat av Anders Lekander