Rasen

Gotland har i minst tvåhundra år haft en egen jakthundras, en ganska liten gulbrun stövare med mer eller mindre vitt på tassar, bringa, hals, huvud och svans. Gotlandsstövaren är tillsammans med smålandsstövaren de äldsta av nu levande svenska stövarraser. Gotlandsstövaren är en lantras som inte är präglad av utställningsavel. Den var vanlig på gotländska bondgårdar fram till 1950-talet. Gotlandsstövaren är en mångsidig jakthund, bra på att jaga såväl hare som räv.

Under perioden 1920 – 1929 var gotlandsstövaren erkänd som egen ras av Svenska Kennelklubben. Därefter ville Kennelklubben minska antalet registrerade stövarraser och bestämde att gotlandsstövaren inte längre skulle vara en egen godkänd ras. Gotlandsstövare kunde sedan under några år registreras som gula smålandsstövare, sedan som gula hamiltonstövare. På de gotländska gårdarna fortsatte man dock att hålla fast vid sina gotlandsstövare utan att registrera dem, och rasen levde vidare, om än i minskande antal. I början av 1980-talet återstod endast ett 20-tal rastypiska hundar.

I sista minuten bildades år 1988 en intresseförening för rasen; Gotlandsstövareföreningen. Föreningen såg till att mönstring skedde av kvarvarande gotlandsstövare och 1991 erkände Svenska Kennelklubben åter gotlandsstövaren som egen ras. 2021 finns cirka 120 hundar i rasen, varav ett tiotal på Gotland, några finns i Norge och resten av hundarna är spridda över landet.

Riksdagen har beslutat att de svenska husdjursraserna ska bevaras. Dit hör gotlandsstövaren. Den måste också bevaras som en del av det gotländska kulturarvet tillsammans med de övriga gotländska husdjursraserna (gotlandsruss, gutefår, gotlandshöna och gotlandskanin).

Gotlandsstövaren är känd för sitt mjuka, vänliga lynne och den är därmed en utmärkt familjehund vid sidan av sina goda jaktegenskaper. Det är en frisk ras och gotlandsstövarna kan uppnå hög ålder.

Om du vill köpa en gotlandsstövarevalp, har bilder eller uppgifter om rasen eller om du bara är intresserad av att veta mer om gotlandsstövare, så är du varmt välkommen att höra av dig till någon i Gotlandsstövareföreningens styrelse.

Se även följande länk: https://www.skk.se/sv/hundraser/gotlandsstovare/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.