Min hund vill inte äta

Det kan finnas flera orsaker till att en hund inte vill äta. Det första man tänker på är att hunden har någon sjukdom/skada som gör att den inte vill äta. Om hunden plötsligt har börjat matvägra eller äta dåligt bör man absolut kontakta veterinär för säkerhets skull.

Något man ofta hör är att hundar inte svälter ihjäl, men det är en sanning med modifikation. Man har från veterinärt håll rapporterat om att det förekommer anorektiska hundar, dvs. hundar som matvägrar utan att det finns någon rimlig förklaring.

En orsak till matvägran kan vara att det gäller en unghund, speciellt en unghane. Kanske kan man tänka sig att alla hormoner som börjar produceras i kroppen i samband med könsmognaden gör att hunden inte ” har tid” att äta.

Jag menar att en hund ska kunna fås att äta, speciellt en unghund som växer. En växande hund har inte ”råd” att vara utan mat med tanke på att kroppen ska växa, hormoner ska produceras, ev. sjukdomar ska motverkas och ofta har man också satt igång träning inför jakt etc. Allt detta kräver energi.

Nedan finns en sammanställning av lite tips och råd att ta till för att få hunden att äta. Förutsättningen är förstås att hunden är frisk. Enligt mig så ska inte hunden svältas till den äter själv, man riskerar med det agerandet att matvägrandet blir en fix idé och att få en anorektisk hund istället. Tipsen kan användas ett i taget eller flera på en gång, det är bara att prova sig fram. Flera av tipsen kan också användas om man har en ovanligt glupsk hund. Vad gäller den glupska hunden kan det vara idé att kanske byta till ett mindre energitätt foder så att hunden får känna sig mätt. En del hungriga hundar fungerar bättre på ett proteinrikt foder, tänker då på färskfoder. Ge gärna hunden råa morötter att gnaga på, kålrötter gillar en del kanske behöver maten drygas ut med kolhydrater av något slag, välkokt ris eller rårivna morötter kanske kan vara något.

Nedan finns ett antal råd som kan användas var för sig eller i kombination, prova er fram och se vad som passar er hund och era rutiner bäst.

  • Ge en liten godbit direkt i anslutning till den ordinarie maten, en liten ostbit, en liten bit skinka eller vad som finns tillhands. Ofta känner inte hunden att den är hungrig och får den då en liten smakbit så kommer den ofta igång att äta den ordinarie maten.
  • Byt, särskilt om du har en unghund som börjar bli tunn, till ett mer smakligt och energirikt foder. Var också beredd på att få byta foder flera gånger till du hittar ett foder som hunden mår bra på och som den äter med god aptit. Ibland hör man att hundens mat inte ska varieras, detta påstående börjar ifrågasättas och jag är benägen att hålla med. Om man byter foder inom fodermärke eller mellan foder med likande innehåll så går det alldeles utmärkt att byta foder. Många hundar som matvägrar gör det för att de tröttnat på maten, då kan de komma igång igen om de får en annan smak.
  • Många hundar börjar äta om man byter till färskfoder, testa gärna. Det finns flera bra fabrikat här i Sverige bl.a Nordic, Fodax, Bravo, Vom&Hundemat, SundHund, Hundens A&O Ecodogfood, NaturaNord, Musch mfl. Det är bara att Googla för information och sen prova sig fram. Man kan behöva komplettera med ett märgben då och då för tändernas skull och för att undvika tandsten. En del fodren ovan är helfoder och andra ska kompletteras med t.ex. vitaminer etc. så läs foderföretagens anvisningar noga.
  • Prova att ge lite ”topping”(blötmat, färskfoder) på den ordinarie maten under en period. Då hunden kommit igång att äta kan toppingen gradvis tas bort.
  • En del hundar föredrar att äta på kvällen, eller till och med på natten. Det viktiga är att hunden får i sig sin ranson inte vilken tid på dygnet den äter. Ett tips är att i alla fall försöka få i hunden en liten bit smörgås el.dyl. på morgonen för att förebygga magkatarr. Magkatarr kan i sin tur ge upphov till matvägran eftersom det gör ont i magen.
  • Om situationen kring maten är stressig, kanske pga. att det är flera/många hundar som äter samtidigt, barn kommer hem från skolan etc. då kan det löna sig att tänka till lite. Kan dörrar stängas mellan hundar, kan de äta i en annan ordning, behöver någon hund få vara för sig själv för att kunna äta eller tvärt om, behöver den sällskap för att komma igång? Använd fantasin och empatin.
  • En del hundar (och människor för den delen) får bättre aptit av B-vitaminer, finns att köpa på t.ex. Granngården eller i zooaffärer och på apoteket.
  • Olika hundar har olika behov under livet och då får man vara beredd på att använda olika foder till sina hundar allt efter behov.
  • Låt hunden arbeta för maten, kasta ut maten på gräsmattan (gäller torrfoder) och låt hunden leta mat själv. Göm maten i små lådor eller tomma toalettpappersrullar inomhus eller utomhus och låt hunden leta reda på lådan och sen jobba med att öppna den för att komma åt maten. Lägg ett spår och servera maten vid spårslutet, gärna toppad med lite blötfoder.
  • Ge maten på olika underlag, prova att byta till en tallrik, till ett plastlock, till en tidning. Låter underligt men hundar kan ha vissa underlag/material som de tycker mer eller mindre om.
  • Låt hunden välja mat själv, gör en måltid som ett berikningstillfälle. Lägg på både sådant som hunden gillar och ogillar, sådant hunden är van vid och sådant den är ovan vid, sådant som går att äta och sådant som inte går att äta. Låt sedan hunden fundera ut hur man ska göra för att få i sig maten. Läs mer om berikning här http://draghundcenter.se/?page_id=579
    här http://www.hundiahundskola.se/gavle/default.asp?sida=micke_berikning&pid=235
    och här http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=3137613

www.zooplus.se och på www.animail.se kan du läsa om många olika typer av foder, både innehållsförteckning och kommentarer av de som använder hundmaten i fråga. På den här sidanhttp://www.gladosund.se/sida/-om-att-valja-hundfoder finns lite råd om hur man gör för att välja foder samt länkar till flera olika sidor som granskar hundfoder. Visserligen en kommersiell sida men med bra information.

20130315_152553

Här är ett exempel på vad mina hundar kan få tampas med i matväg: Hundmat av två olika slag, rått helt ägg, skivade råa morötter, körsbärstomat, citronskiva, inlagd gurka, en bit kålrot, ostbitar, kokta makaroner, mangopuré och som kronan på verket, en grankotte. Det tog en bra stund att få i sig maten denna dag och till och med goldentiken, som äter allt i sin väg, fick hålla på en stund. De åt inte upp allt men det var inte heller meningen utan tanken var att de skulle få tänka och fundera en stund.