Min hund är ljudkänslig

Först skulle jag vilja säga att ljudrädsla många gånger är ärftlig, de gånger den inte är det så har något hänt som skrämt hunden. Det är INTE en uppfostringsfråga. Däremot kan man med fördel skotträna hunden för att förebygga ljudrädsla. Mer om det här: http://www.nattstad.se/marie.kinder.3?id=5608846

Om hunden är ljudrädd efter att ha blivit skrämd kan ovanstående metod fungera men man får även lägga ner mycket omsorg kring vardagen.

Hunden kan behöva ha en sele som inte går att ta sig ur vid promenader i stadsmiljö eller i okända miljöer. Bind absolut aldrig fast hunden utanför t.ex. en affär. Frånsett risken att den blir stulen eller att någon går fram till hunden och skadar den/hunden biter ifrån, så är risken att hunden vid ett skrämmande ljud försöker rymma. Rymmer den iväg i panik kan den kanske inte hitta hem, den kan orsaka/råka ut för en trafikolycka eller den kanske blir borta för evigt.

Det jag själv har lärt mig fungerar med vår hund är att låta hunden styra situationen, är det åska så sätter jag på hunden Thundershirten (se tipsen nedan), vi sätter oss i bilen och åker runt en stund. Då vi kommer hem är han lugn och trygg.

Råkar vi ut för att det oväntat smäller då vi t.ex. är ute och går så gör jag egentligen ingenting. Är han inte alltför påverkad så manar jag på honom så att vi kan fortsätta promenaden, ofta släpper det efter en liten stund. Blir han mycket rädd så går vi hem eller till bilen och åker hem, i de lägena får han inte springa till bilen, då är det fotgående som gäller. Att springa ökar bara på stressen och känslan av att det är farligt. Jag pratar lugnt och sansat med honom och jag håller om honom om det är det han vill. Det är skillnad på att stressa upp hunden med sin egen rädsla och att trösta hunden med att den får känna trygghet och att den kan kontrollera situationen.

Genom att agera på ovanstående sätt har min hund och jag kommit långt med tanke på att han blev mycket skrämd och panikslagen av ett gevärsskott då han var ca 1 år.

De hundar som inte klarar av ljud alls mår mycket dåligt med ångest och panik i olika hög grad, en del kräks, kissar och bajsar på sig och kan inte rastas på långa tider. I värsta fall kan fyrverkerier och smällare orsaka att hundar med hjärtfel helt enkelt avlider av skräck och att hundar med epilepsi kan få anfall. Alltså inget att skoja bort.

Nedan har jag skrivit ihop några tips som kan provas, allt är individuellt, det som passar för en hund passar inte en annan. Det gäller att testa i tid, när det smäller är det för sent. Alla nedanstående tips kan hjälpa var för sig eller kan kombineras, testa under lugna förhållanden så att ni vet vad som fungerar.

Träna skott och oljud med valpen, ofta, se artikeln ovan.
Miljöträna valpen, ofta och i alla möjliga miljöer
Träna med en CD med fyrverkeri och åskljud, finns på
www.jycketryck.se
Ta bilen och åk iväg de värsta timmarna, en del tar in på hotell andra hyr en stuga i närheten av en flygplats. Det är nämligen förbjudet att skjuta av fyrverkerier kring en flygplats.
Använd DAP/Adaptil (ett luktämne från tikens juver som verkar lugnande), antingen som spray på en sjal som hunden kan ha om halsen eller som stickpropp i väggen eller som halsband
Använd Zylkène (ett mjölkprotein) brukar fungera bra, kan överdoseras rätt ordentlig och det ger också en bättre effekt. Kan gärna ges i förebyggande syfte redan ett par veckor innan t.ex. nyår.
Använd en Thundershirt, (
Thundershirt | The Best Dog Anxiety Treatment) det är en väst/täcke som sitter tajt och som verkar lugnande på hunden. Samma företag har tagit fram bl.a. en typ av ”glasögon” som gör att hunden ser lite dimmigt, kan kanske hjälpa. De har också tagit fram andra produkter som kan vara till hjälp
Träna hunden att kunna ha fetvadd i öronen
Det finns hörselskydd för hundar sk. Mutt Muffs,
http://www.safeandsoundpets.com/index.html
Dra för så tjocka gardiner ni har (häng upp filtar framför fönstren)
Tänd ljuset i rummet så syns inte fyrverkerierna
Sätt på musik, obs inte TV eller radio, där vet man inte vad det blir för slags ljud
Ordna en liten ”lya” till hunden där den kan dra sig undan. En bur eller en kartong eller vad som passar

I sista hand, kontakta veterinär och få ett lugnande preparat. Dock INTE Nozinan eller liknande, de är muskelavslappnande och gör att hunden är medveten men kan inte röra sig. Det kan orsaka ännu värre panik och rädsla. Istället ska veterinären skriva ut Stesolid eller motsvarande, det är ångestdämpande och lugnande, vilket är vad som behövs för att hunden ska kunna stå ut.

Det finns även flera olika typer av naturpreparat att ta till, var dock medveten om att de kan ha väl så stark verkan, några exempel är: Valeriana, Baldrian, SereneUm, Prosan Nat, Bachs Resque Remedy. Jag vet personligen inte hur och på vilket sätt dessa fungerar så jag rekommenderar att ni tar reda på detta noggrant.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.