Zingo – månadens hund – maj 2016

                                    B0000260

S57838/2003 Zingo efter S49406/91 Anskar och S46845/97 Vickie.

Ägare är Mikael Sundin i Orsa – Dalarna

Zingo är född 2003-05-28 i Hillerstorp i Småland. Zingo kommer ur en kull med 4 valpar. Uppfödare är William Natzén.

Zingo är parad 2011 med S16640/2009 Ronemarkens Stina. Hon fick hela 10 valpar. Trogen, Tenning, Tussen, Torven, Torsen, Tassimo, Tekla, Tyssla, Tyra och Torun.

Zingo är utställd 2011 med Excellent som bedömning.

Mikael berättar…Innan vi bestämde oss för en Gotlandsstövare hade vi inte hört talas om rasen och vi letade efter en Hamiltonstövare. Kullen dök upp i en annons och till slut bestämde vi oss för att åka till småland och titta på Gotlandsstövarna. Det följde naturligtvis med en liten krabat hem och det kommer jag aldrig att ångra.

                                          SoffKasper03

Som unghund jagade Zingo olika sorters vilt som verkade intressanta. Älg, kronhjort, hare, räv för att nämna några. Efter att ha stoppat honom i drevlöpan någon gång med oviss framgång växte problemet bort med tiden. Som vuxen blev det nästan uteslutande hare som jagades. Han har alltid haft en mycket stor jaktlust. Lagom stort sök och håller kontakten bra tycker jag. Riktigt trevlig jaktkamrat.

                                                 november_03

Han ger inte upp i första taget men samtidigt relativt lätt att få med sig hem bara man får kontakt med honom. Det av få kommandon som verkligen fastnade från valpkursen är ”Stanna”. Jag kan lätt stanna honom på upp till 100-150 meter och då stannar han verkligen kvar där.

                                         PIC_0103

Som familjehund är Zingo verkligen underbar, tillgiven och mycket snäll med barnen. Han vill gärna vara med i närheten när barnen leker. Han säger till när det kommer folk in på gården. Speciellt främmande personer och bilar, men får han bara hälsa blir han genast lugn igen.

Han gillar inte fyrverkerier och åska och det har jag tyvärr inte fått bukt med. Jag tror man måste börja tidigt att jobba med sånt för att nå verklig framgång. Ett skott i skogen funkar dock bättre och det bryr han sig inte om på samma sätt.

Han är trots en ålder på 13 år, pigg och har barnasinnet kvar. Dock börjar syn och hörsel nu mattas något lite grann och han är numer en glad pensionär. Lösspringande kommer han framöver mest att få vara på vår ö i Orsasjön där han trivs utmärkt.

Vi önskar Zingo och Mikael lycka till!