Hunden i Bilen!

Hunden i bilen

Nu är det sommar och sol och värme och nu gäller det att tänka efter före. Att lämna en hund i en varm bil är ingen bra kombination och det är tråkigt nog flera hundar varje år som får värmeslag och dör. Men det finns bra saker man kan göra för att förebygga det.

Ställ bilen med fronten mot solen, tänk på att solen flyttar sig även om du står i skuggan då du går från bilen.

Att öppna fönstren är det första man tänker på, vill man inte att hunden ska kunna sticka ut nosen eller att någon ska kunna sticka in en hand så finns ventilationsgaller att köpa på de flesta zoobutiker. Var lite smart och öppna fönstren på den skuggigaste sidan, det ger mest svalka.

En annan sak som underlättar är en vädringskrok till bakluckan, de finns av olika längder och kan köpas på zoobutikerna. Där finns också burfläktar av olika fabrikat. De kan kopplas till 12V uttaget eller drivas av batterier. Till ett par av fabrikaten kan kylelement kopplas på vilket ger god svalka.

Nästa tips är att täcka rutorna, det allra bästa är förstås om man har tonade rutor men ett reflekterande solskydd fungerar också bra. Denna typ kan man sätta fast i bildörren och den går att sätta både på vindrutan och på sidorutorna. Men det finns många fler typer av solskydd om man vill.

En del bilar har den funktionen att man kan köra AC utan att bilen är startad, en jättebra funktion.

Till detta kan man ha kylmatta under en handduk i buren och/eller en kylväst alt. kylbandana på hunden om det är extremt varm

Beroende på vilken bur du har så finns vattenskålar som tillbehör.

Annars finns det vattenskålar som är ”skvalpsäkra” och som kan ställas in i buren.

Det finns billiga termometrar med visning av ute-och innetemperatur att köpa. Att ha en termometer väl synligt underlättar även för den som passerar och reagerar på att det är en hund i bilen.

Sätt gärna också upp en lapp i bilfönstret med telefonnummer. Det kan ju hända något så att du behöver nås omgående.

Ha nu en härlig sommar tillsammans med din Gotlandsstövare, både hemma och på resa.