Gotlandsstövare vi minns

 

Topsy

Topsy kom in i mitt liv väldigt plötsligt. En dag i maj 1995 när jag kom hem från jobbet, möttes jag av en glad sambo och två hundar. Agneta hade fått ta över en gammal gotlandsstövare och en gammal långhårig collie, utan att ha förvarnat mig innan. För mig var det första gången jag blev hundägare, Agneta hade haft hundar på gården som liten. De två hundarna hade levt sina långa liv på gården Suderbys i socknen Hejnum på Gotland, hos familjen Erlandsson. Gården skulle säljas och hundarna kunde inte följa med till den nya lägenheten i Visby.

Topsy var 15 år när vi fick henne, men tog flytten med jämnmod. Hon rättade in sig snabbt och fann sin plats i sin nya husses säng. Jag hade ingen erfarenhet alls av att vara med hund, men man lär så länge man lever. Topsy var född 1980. Topsys mor hette också Topsy, fadern Bobby. Topsy var med vid den första mönstringen av gotlandsstövare i januari 1990 och blev då en av rasens, av SKK, första registrerade gotlandsstövare.

Topsy hade, när vi fick henne, en cancerknöl strax bakom höger framben, vilket syns på bilden jag tog i maj 1995, då vi precis hade fått henne. Den andra bilden visar Topsy när hon var tre år gammal. Här sitter hon vid gården i Hejnum och har sin far, Bobby stående vid sin sida. Hösten 1995 fick vi avliva Topsy på grund av den växande cancerknölen, så vår tid med Topsy blev inte så lång. Hon har sedan i mitt liv efterträtts av en lång rad gortlandsstövare, men det är en annan historia. Topsy intar en särskild plats i mitt minne, och jag tackar Agneta i sin himmel att hon inte frågade mig innan hon tog över hundarna. Jag hade nog sagt nej då.