Hundar vi minns…… Källstädes Assar – februari 2019

Kadaffi 1994, Foto: Torsten Jönsson

Kadaffi

Gotlandsstövaren Kadaffi föddes 1990 och namngavs av uppfödaren, Gunnar Hammerin  på Gotland, till Assar.

Han köptes av Torsten Jönsson på Gotland och kallades sedan alltid för Kadaffi. Hans föräldrar var Barbe och Tjabo. Eftersom Tjabo var oregistrerad fick Kadaffi mönstras in i rasen 1991. Han ställdes aldrig ut och gick inga jaktprov. Kadaffi fick under sin levnad en kull med åtta valpar efter sig med tiken Gina.

Torsten Jönsson var en mycket varm förespråkare för gotlandsstövare och skaffade sin första egna gotlandsstövare, tiken Kula, ungefär 1960. Torsten var under flera år avelsråd och styrelseledamot i Gotlandsstövareföreningen. Kadaffi var stor och kraftig för att vara gotlandsstövare, och Torsten föredrog egentligen den lilla och smäckra typen som Kula representerade, men Torsten uppskattade Kadaffis fantastiska psyke och goda jaktförmåga.

Torsten Jönsson arbetade som tillsyningsman i nationalparken Gotska Sandön, så Kadaffi levde en stor del av sitt liv där. Han var mycket lydig och behövde aldrig gå kopplad. Torsten dog år 2000 och begravdes, som en av ytterst få, på Gotska Sandön. Kadaffi fick vara med vid begravningen och ta farväl av sin husse. Kadaffi togs sedan om hand av en god vän och slutade sina dagar vid 14 års ålder 2004.

Kadaffi vid husses kista på Gotska Sandön 10 augusti 2000. Foto: Ola Sollerman, reporter på Gotlands Tidningar

Kadaffis gener finns i mina gotlandsstövare Raja och Sorken. Kadaffi är Rajas mormors morfar och Sorkens mormors mormors far.

Anders Lekander